
Cena
-
od
do
Promocja


Seler korzeniowy i seler naciowy to bardzo smaczne i aromatyczne warzywa. Planując ogród warzywny warto zostawić kilka wolnych grządek, by móc cieszyć się ich smakiem i aromatem. Ich uprawa wymaga wcześniejszego przygotowania rozsad. Obie odmiany różnią się wyglądem i zastosowaniem, jednak ich wymagania uprawowe są bardzo podobne.
Seler najlepiej rośnie na żyznych, przepuszczalnych i wilgotnych glebach o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Wymaga słonecznego stanowiska uprawy, gdyż jest rośliną długiego dnia. Aby prawidłowo rósł i plonował potrzebuje dużo światła. Doskonałymi towarzyszami grządki dla selera będą warzywa kapustne oraz ogórek, pomidor, por, jarmuż, fasola, burak ćwikłowy czy brokuł. Charakterystyczny zapach selera skutecznie odstrasza szkodniki od warzyw kapustnych.
Uprawa selera rozpoczyna się od wysiewu nasion do inspektu lub na rozsadnik. Za wysiew należy się zabrać już w lutym, ponieważ roślina ta ma długi okres wegetacji. Nasiona kiełkują powoli. Po pojawieniu się pierwszych liści siewki należy przepikować do osobnych pojemników. Rośliny muszą mieć wystarczająco dużo miejsca do wzrostu. Rozsadę wysadza się do gruntu w drugiej połowie maja, gdy minie ryzyko przymrozków.
Seler wymaga systematycznego podlewania, ponieważ źle znosi suszę, co może prowadzić do zahamowania wzrostu i spadku jakości plonów. Wskazane jest również ściółkowanie gleb. Mulczowanie pomaga ograniczyć parowanie wody z podłoża. Roślina ta jest również wrażliwa na niedobór składników odżywczych, dlatego przed posadzeniem sadzonek warto podłoże nawieźć nawozami organicznymi jak obornik lub kompost. W sezonie wegetacyjnym dobrze sprawdzą się także nawozy mineralne bogate w potas i fosfor.
Seler korzeniowy uprawia się głównie dla jego jadalnego korzenia, który dojrzewa od późnego lata do jesieni. W trakcie uprawy warto regularnie obrywać dolne liście, aby pobudzić rozwój bulwy. Do najczęściej wybieranych odmian należą: Albin, Maxim, Prager Riesen oraz Talar. Odmiany te są cenione za dużą odporność na choroby i wysoką jakość plonów. Uprawiane z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia. Seler korzeniowy doskonale smakuje dodawany do surówek i sałatek oraz zup, bulionów czy dań mięsno-warzywnych. Dobrze się przechowują.
Seler naciowy uprawia się dla chrupiących, soczystych łodyg. W jego przypadku kluczowe znaczenie ma odpowiednie nawadnianie, ponieważ niedobór wody powoduje, że łodygi stają się łykowate, zdrewniałe i gorzkie w smaku. Najpopularniejsze odmiany to: Nuget, Malachit oraz Zefir, które charakteryzują się dobrym smakiem i wysoką plennością. Zbiory selera naciowego można przeprowadzać stopniowo, odcinając pojedyncze łodygi, lub jednorazowo, ścinając całą roślinę. Seler naciowy można jeść na surowo jako zdrową niskokaloryczną przekąskę, jako chrupiący i zdrowy dodatek do surówek i sałatek, dodawać do zup, sosów, czy dań warzywno-mięsnych.
Choć uprawa selera wymaga cierpliwości, to dla wspaniałego smaku i aromatu zdecydowanie warto. W ofercie naszego sklepu dostępne są również nasiona selera w większej gramaturze.
Nasiona selera
Sklep Ogrodniczy Raj Ogrodnika w ofercie posiadamy Nasiona Warzyw marek: WegAna, Legutko, Biopon, Vilmorin, PlantiCo, Polan, Spójnia, Lobelia, Toraf, Torseed. Zamówienia on-line, szybka realizacja i wysyłka w 24h - kurier, paczkomat. Wysyłka na terenie całej Polski: Warszawa, Łódź, Gdańsk, Szczecin, Białystok, Bydgoszcz, Kraków, Katowice, Wrocław, Poznań, Lublin i inne. Szybkie płatności, płatność przy odbiorze, bezpłatna dostawa powyżej 250 zł.