Blog kategorie
Najnowsze artykuły
Promocje
Planton S nawóz do surfinii, petunii kaskadowych, werben 200g - Plantpol Zaborze
Planton S nawóz do surfinii, petunii kaskadowych, werben 200g - Plantpol Zaborze

7,95 zł

Cena regularna: 10,24 zł

Najniższa cena: 10,24 zł
Cebula dymka wiosenna - sadzenie, odmiany, pielęgnacja, choroby i szkodniki, zbiór. 0
Cebula dymka wiosenna - sadzenie, odmiany, pielęgnacja, choroby i szkodniki, zbiór.

Cebula dymka to jeden z najłatwiejszych i najpewniejszych sposobów na uzyskanie dorodnych plonów cebuli. Dzięki temu, że sadzi się już ukształtowane cebulki, rośliny szybciej się rozwijają i są mniej podatne na choroby oraz szkodniki. Jednym ze sprawdzonych sposobów na szybszy, obfity i udany zbiór cebuli jest jej uprawa z dymki. Warto wspomnieć, że taka uprawa jest dużo prostsza niż wysiew cebuli z nasion i przygotowywanie rozsady. Pozwala skrócić i zintensyfikować plon, a różnorodność odmian, kolorów i smaków zachwyca. Cebulkę dymkę z powodzeniem można sadzić w gruncie, na podwyższonych grządkach oraz w donicach na balkonie i tarasie. Przy okazji uprawy warto zostawić sobie kilka cebulek do pędzenia w podłożu na kuchennym parapecie. Tak wyhodowany szczypiorek będzie smacznym i chętnie zjadanym dodatkiem do wielu dań.

Uprawa polowa cebuli dymki wiosennej blog sklep ogrodniczy rajogrodnika

✅ Warunki uprawy cebuli z dymki.

Aby uprawa cebuli z dymki przyniosła oczekiwane efekty, należy zapewnić jej odpowiednie warunki. Cebula dymka jest warzywem, które płytko się ukorzenia dlatego nie bez znaczenia dla jakości plonów pozostaje zwięzłość i zasobność podłoża. Wybierając miejsce uprawy warto pamiętać by było ono słoneczne.

Cebula najlepiej rośnie tam, gdzie gleba szybko się nagrzewa. Ziemia powinna być odchwaszczona, spulchniona, o dobrej przepuszczalności i żyzności. Cebula dymka najlepiej plonuje na glebach zasobnych nawożonych kompostem lub po oborniku. Odczyn podłoża powinien być zasadowy lub lekko kwaśny. Najlepsze pH gleby pod uprawę dymki to od 6,5 do 7,0. Zbyt mocno kwaśne podłoże należy zobojętnić wapnem. Należy unikać ciężkich, gliniastych oraz zbyt wilgotnych gleb. Cebula nie wymaga intensywnego podlewania, ale w okresach suszy warto ją umiarkowanie nawadniać.

Uprawa współrzędna cebuli dymki blog sklep rajogrodnika

Podobnie jak w przypadku uprawy innych warzyw, tak i przy uprawie cebuli z dymki należy szczególną uwagę zwrócić na płodozmian. Zachowanie właściwej kolejności nasadzeń w warzywniku pomaga ograniczyć występowanie chorób i szkodników oraz w naturalny sposób poprawić plonowanie. Nie należy uprawiać cebuli po warzywach cebulowych przez co najmniej 3-4 lata, aby uniknąć chorób glebowych. Cebula z dymki będzie dobrze rosła i plonowała na grządkach na których w poprzednim sezonie rosa fasolka szparagowa lub ogórki gruntowe. Nie powinna być natomiast sadzona po burakach, selerze naciowym i korzeniowym, ziemniakach czy marchwi.

Dobre sąsiedztwo dla cebuli dymki Podczas upraw cebuli z dymki warto zwrócić uwagę również na alleopatię roślin. Korzystnie oddziałującymi sąsiadami warzywnej grządki będą dla dymki:

marchew
ogórek
pomidor
pietruszka
sałata
truskawka

Należy unikać sadzenia cebuli obok fasoli i grochu, ponieważ ich wzrost może wzajemnie się ograniczać.

Kiedy sadzić cebulę dymkę wiosenną blog sklep rajogrodnika

✅ Kiedy sadzić cebulę dymkę wiosenną?

Cebulę dymkę wiosenną można z powodzeniem sadzić do gruntu już w marcu oczywiście pod warunkiem sprzyjających warunków atmosferycznych. Sadzi się zazwyczaj od marca do kwietnia, gdy gleba rozmarznie i osiągnie temperaturę około 5–7°C. Cebula posadzona w marcu-kwietniu będzie gotowa do zbioru zazwyczaj w czerwcu lub lipcu.

Jak sadzić cebulę dymkę wiosenną blog sklep rajogrodnika

✅ Jak sadzić cebulę dymkę krok po kroku?

W przypadku uprawy cebuli bardzo ważne dla obfitych plonów jest właściwe przygotowanie gleby. Podłoże powinno być przekopane, odchwaszczone oraz dodatkowo jesienią lub wczesną wiosną wzbogacone kompostem. Cebulę najlepiej uprawia się we wcześniej wytyczonych rzędach. Między rzędami warto zachować odległość 20–30 cm.

Sadzenie cebuli dymki jest bardzo proste. Cebulki umieszczać na głębokość 2–3 cm w odstępach 8–10 cm między roślinami. Głębokość sadzenia zależy od wielkości cebulek. Cebulę z dymki sadzi się tak, by lekko wystawała nad powierzchnię gleby. Warto zachować właściwą rozstawę miedzy rządami cebuli.

Podczas wzrostu cebuli warto ziemię wokół delikatnie spulchniać. Aby zintensyfikować wzrost i plonowanie warto również zasilać cebulowe poletka biohumusem oraz gnojówką na bazie pokrzyw. Nawożenie warto rozpocząć na etapie 5 liścia. Decydując się na stosowanie nawozów mineralnych warto sięgać po takie, które zawierają potas i fosfor. Oba te pierwiastki warunkują prawidłowy wzrost i dojrzewanie cebul.

W okresie wegetacyjnym zbierać można bujnie wschodzący szczypior, a pod koniec sezonu również wyrośnięte cebule - które z powodzeniem przetrwają dłuższe przechowywanie. Po posadzeniu grządki należy delikatnie podlać. Uprawy cebuli można też ściółkować słomą co dodatkowo ograniczy rozwój chwastów oraz odparowywanie wody z podłoża.

Odmiany cebuli dymki wiosennej blog sklep raj ogrodnika

✅ Odmiany cebuli dymki wiosennej.

Wybór odmian jest duży, a cebule różnią się między sobą kolorem, smakiem i aromatem. Warto posadzić więcej niż jedną odmianę by cieszyć się cebulową różnorodnością we własym ogrodzie.
Popularne odmiany cebuli dymki to:

Cebula szalotka Red Sun - to odmiana plenna, średnio-wczesna o okrągłych cebulach, ze złotą łuską. Chętnie wysiewana ze względu na dobrą plenność raz łagodny smak i aromat. Najczęściej uprawiana w przydomowym warzywniku z przeznaczeniem na zbiór szczypioru, zbiór pęczkowy oraz zbiór cebul. Łagodny smak oraz aromat sprawiają, że cebula tej odmiany jest jedną z chętniej spożywanych na surowo oraz jako dodatek do wielu dań.

Cebula dymka Sturon - ze względu na łagodny smak jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Plenna, prosta w uprawie i bardzo smaczna. Cebule kształtne o dobrze dolegającej łusce w kolorze złoto-żółtym.

Cebula dymka Piroska - dymka tej odmiany charakteryzuje się czerwonym kolorem łupin i skórki, łagodnym smakiem oraz intensywnym zapachem.

Cebula dymka White Globe - odmiana plenna, o spłaszczonych cebulkach, równiej, jasnej łusce. Jest chętnie wykorzystywana do bezpośredniego spożycia jak również w przetwórstwie. W sezonie można liczyć na smaczny aromatyczny szczypior, a w okresie zbiorów na okazałe i trwałe cebule.

Cebula dymka Karmen - dymka tej odmiany charakteryzuje się czerwono-fioletowym kolorem łuskwin, jasno-różowym miąższem oraz wspaniałym delikatnym smakiem. Jest to jedna z chętniej wybieranych w Polsce odmian. Dobrze odrasta, cechuje się dobrą odpornością na zimno, nie traci też swoich walorów podczas przechowywania.

Szkodniki cebuli jak zwalczać blog sklep rajogrodnika

✅ Choroby i szkodnik cebuli oraz sposoby ich zwalczania.

Śmietka cebulanka – to jeden z najczęstszych i najpowszechniej atakujących szkodników cebuli. Jest to mała muchówka, której larwy żerują wewnątrz cebul, powodując ich gnicie i zamieranie roślin. Największe szkody wyrządza wiosną i latem, gdy dorosłe osobniki składają jaja w pobliżu roślin.

Najlepszym sposobem ochrony upraw cebuli jest wysiew obok upraw marchwi, której zapach odstrasza śmietkę cebulankę. Szkodnik również żeruje w resztkach roślinnych dlatego warto zwracać uwagę podczas nawożenia kompostem czy kompost jest prawidłowo przerobiony. 

W celu monitorowania upraw cebuli i wychwycenia momentu obecności muchówek dobrze jest stosować żółte tablice lepowe. Tablice lepowe pomogą ograniczyć występowanie dorosłych osobników. Można też stosować chemiczne preparaty do zwalczania szkodników na przykład Mospilan 20 SP.

Alternarioza cebuli – choroba grzybowa wywoływana głównie przez grzyby z rodzaju Alternaria, która rozwija się przy dużej wilgotności oraz wysokiej temperaturze. Najczęściej pojawia się w uprawach o dużym zagęszczeniu roślin oraz przy braku stosowania płodozmianu upraw. Na liściach szczypioru cebuli pojawiają się brązowe plamy. W warunkach wysokiej wilgotności można zaobserwować ciemny, aksamitny nalot grzybni na plamach. Zaatakowane liście zaczynają się zwijać, zasychać co prowadzi do stopniowego ich obumierania.

Profilaktycznie lub interwencyjnie przy pierwszych objawach choroby i niewielkich ogniskach zastosować można oprysk preparatem Biosept Active. W tej roli doskonale sprawdzą się również naturalne preparaty z czosnku lub pokrzyw. Przy porażeniu większości roślin należy wykonać oprysk dedykowanym fungicydem Amistar 250 SC.

Chowacz szczypiorak – ten niewielki chrząszcz pojawia się na uprawach pora od maja do czerwca. Jego larwy żerują na liściach i łodygach pora uszkadzając rośliny. Tworzą drobne otworki co sprawia, że liście zaczynają żółknąć, a następnie częściowo lub całkowicie zasychają. Przy dużym nasileniu szkodników warto zastosować NeemAzal.

Pędraki – odpowiadają za uszkodzenia systemu korzeniowego oraz podziemnych części cebuli. Wygryzają nieregularne dziury w cebulach oraz szczypiorze.

Rolnice – gąsienice uszkadzają zarówno nadziemne jak i podziemne części cebuli. W przypadku młodych upraw może dojść do całkowitego zniszczenia roślin. Szkodniki żerują w nocy co utrudnia ich zwalczanie. Obecność szkodników można rozpoznać po czarnych odchodach na roślinach.

Wgryzka szczypiorka - gąsienice atakują młode, wewnętrzne liście pora, wygryzając miękisz i tworząc charakterystyczne, podłużne, jasne plamy. W zwalczaniu tych szkodników doskonale sprawdzi się Mospilan 20 SP.

✅ Zbiór i przechowywanie cebuli dymki.

Cebula dymka jest gotowa do zbioru, gdy jej liście zaczynają żółknąć i pokładać się na glebie. Zbiór cebuli odbywa się zazwyczaj w lipcu i sierpniu. Cebule po zbiorze należy rozłożyć w przewiewnym miejscu na około 2-3 tygodnie. Po wyschnięciu usunąć resztki korzeni, ziemi i nadmiar łusek zewnętrznych. Cebulę z własnych zbiorów z powodzeniem można przechowywać w skrzynkach lub workach, w suchym i przewiewnym miejscu.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium