Pszczoła kojarzy nam się jednoznacznie — zbierają z kwiatów nektar, który wymieszany z pszczelimi enzymami i śliną, przetwarzany jest na miód. Okazuje się jednak, że ten mały owad ma ogromne znaczenie w całym ekosystemie.
Dlaczego pszczoły są takie ważne?
Można powiedzieć, że relacja na linii pszczoły — rośliny miododajne zbudowana jest na zasadzie symbiozy tj. obopólnej korzyści. Pszczoły pobierają z roślin nektar i pyłek, w zamian za co zostają zapylone, to finalnie doprowadza do ich zapłodnienia, bez czego nie powstałyby owoce i warzywa. Pszczoła miodna zapyla rośliny ogrodnicze, krzewy i drzewa owocowe, rośliny warzywne i uprawne. Przekłada się to na 80% ogółu roślin co daje odpowiedź na kluczowe pytanie zawarte w tytule. Trudno wyobrazić sobie brak konsekwencji w przypadku uszczuplenia populacji pszczelej skoro stanowi ona podstawę naszego ekosystemu.
Wbrew pozorom miód nie jest jedynym produktem wytwarzanym przez pszczoły.
Pozyskujemy od nich również:
● wosk pszczeli
● kit pszczeli (propolis)
● pierzgę
● pyłek kwiatowy
● mleczko pszczele
● jad pszczeli
Niektóre z tych produktów wykazują właściwości lecznicze. Kit pszczeli posiada działanie bakteriobójcze, co sprawia, że jest chętnie wykorzystywany podczas przeziębienia lub paradontozy. Ponadto, ze względu na to, że przyspiesza regenerację tkanek stosuje się go w leczeniu oparzeń. Pyłek kwiatowy i pierzga są pomocne podczas leczenia układu pokarmowego i krwionośnego a jad pszczeli wydzielany podczas użądlenia pomaga przy reumatyzmie i chorobach alergicznych.
Zagrożenia dla pszczół i sposoby na ich eliminację.
Nietrudno zauważyć, że z roku na rok pszczela populacja ulega pomniejszeniu. Jedną z przyczyn wymierania tych pożytecznych owadów są współczesne środki ochrony roslin m.in pestycycdy. Pszczelim zmysłem niezbędnym do orientacji jest wzrok. To dzięki niemu są w stanie w poruszać się w prawidłowy sposób. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie udowodniły, że niektóre z pestycydów na tyle poważnie uszkadzają pszczeli wzrok, że ich późniejsza egzystencja jest w zasadzie niemożliwa.
Wśród innych zagrożeń czyhających na pszczoły, zainteresowani tematem wymieniają szerszenie, osy i pająki oraz chorobę rozprzestrzenianą przez dręcza pszczelego, pajęczaka podobnego do kleszcza. Po pojawieniu się w ulu wysysa z pszczół hemolimfę ( płyn ustrojowy bezkręgowców), doprowadzając do ich śmierci.
Do podstawowych działań mających na celu ochronę pszczelego gatunku zaliczana jest edukacja, opierająca się na szkoleniach i warsztatach, mających nie tylko uświadomić zainteresowanych samym problemem, ale przedstawić również środki zapobiegawcze jak stosowanie ekologicznych środków ochrony roślin, budowanie specjalnych poidełek dla pszczół, wysiewanie roślin miododajnych w celu wytworzenia żerowisk czy wspieranie lokalnych pszczelarzy.
Onętek Kosmos pierzastolistny ekoschematy nasiona 500g
Sprawdź naszą ofertęMak polny czerwony nasiona 100g
Sprawdź naszą ofertęChaber bławatek roślina miododajna ekoschematy nasiona 500g
Sprawdź naszą ofertęZalety wysiewania roślin miododajnych
Uprawa roślin miododajnych nie jest zajęciem skomplikowanym i pracochłonnym przy jednoczesnym szeregu korzyści płynących z jej posiadania. Poza podstawowym zadaniem jakie spełnia, odznacza się również niezwykle atrakcyjnym wyglądem, co samo w sobie może stanowić ozdobę przydomowego ogródka czy pasieki. Nieustająco rozwijająca się gospodarka sprawia, że naturalnych żerowisk dla pszczół jest z roku na rok coraz mniej, a sadzenie roślin miododajnych w ogródku, pasiece czy nawet na balkonie wspiera proces zapylania roślin, a co za tym idzie, cały ekosystem, w którym funkcjonujemy. Ciekawostką może okazać się fakt, że do roślin miododajnych zaliczają się popularne zioła jak szałwia, melisa, mięta i lubczyk, które będzie można później wykorzystać w naszej kuchni.