Jakie warzywa siejemy w kwietniu? 0
Jakie warzywa siejemy w kwietniu?

Kwiecień, to idealny termin by wzbogacić nieco grządki o kolejne smaczne i zdrowe gatunki warzyw. Gatunkami, które z powodzeniem można siać do gruntu przez cały miesiąc będą: marchew, koper, pietruszka naciowa, rzodkiew, rzodkiewka czy szpinak. Warzywa te doskonale poradzą sobie zarówno wysiewane na tradycyjnych grządkach jak i tych podwyższanych. Grządki pod wysiew powinny być wolne od chwastów, przegrabione i odpowiednio nawiezione, by zapewnić młodym siewkom odpowiedni start i rozwój.

Marchew – w kwietniu warto wysiewać wczesne odmiany tego smacznego warzywa, które gotowe do zbioru będą po około 10 tygodniach. Marchew jest warzywem korzeniowym więc kluczem do osiągnięcia obfitych zbiorów jest dobre przygotowanie podłoża. Ziemia powinna być przekopana na głębokość 30cm, dobrze przepuszczalna i zasobna w składniki odżywcze tak, by marchew mogła wytworzyć korzeń. Marchew preferuje podłoża lekkie dobrze zatrzymujące wilgoć. Siew prowadzi się we wcześniej wyznaczonych rowkach na głębokości 1cm. Nasiona warto siać niezbyt gęsto, by uniknąć przerywki wschodów. Następnie nasiona należy lekko przysypać ziemią i obficie podlać. Aby cieszyć się marchwiowymi zbiorami dłużej warto po pierwsze posiać kilka odmian o różnych terminach zbiorów. Można też regularnie dosiewać marchew. Podczas uprawy wymaga ona jedynie regularnego podlewania i odchwaszczania grządek. Aby uniknąć połyśnicy marchwianki warto marchew siać w towarzystwie cebuli.

Marchew Karotela

Marchew Karotela 5g - TORAF

Sprawdź naszą ofertę
Pietruszka naciowa Gigante D'Italia nasiona 5g - Plantico

Pietruszka naciowa Gigante D'Italia nasiona 5g - Plantico

Sprawdź naszą ofertę
Koper ogrodowy Szmaragd 5g - WegAna

Koper ogrodowy Szmaragd 5g - WegAna

Sprawdź naszą ofertę

Koper – urośnie na każdej glebie choć oczywiście na tej zasobnej w materię organiczną zbiór będzie bardziej obfity. Wymaga słonecznego stanowiska uprawy. Można obsiewać nim grządki ale również donice i pojemniki na balkonie czy tarasie. Aby cieszyć się dłużej zbiorami zaleca się regularnie dosiewać ulubione odmiany. Wysiew prowadzi się w wyznaczonych rowkach na głębokość do 1,5cm. Nasiona należy przysypać podłożem i podlać. Wschody pojawiają się już w przeciągu kilku dni od siewu. Odmiany wczesne plonują już po 65 dniach od siewu.

Pietruszka naciowa – kolejne warzywo, które warto wysiewać we własnym warzywniku. Plonuje dobrze na glebach zasobnych, żyznych, dobrze przepuszczalnych. Nasiona należy wysiewać na głębokość 1,5-2,5cm. Po siewie obficie podlać. Pietruszkę naciową z powodzeniem uprawiać można również w donicach i pojemnikach na balkonie czy tarasie. Dla siewu wiosennego średni czas wegetacji wynosi od 75 do 90 dni w zależności od odmiany. Pietruszkę można regularnie obrywać w miarę potrzeb, roślina szybko się regeneruje i tworzy nowe przyrosty.

Rzodkiew – nieco zapomniane warzywo, które od kilku sezonów zaczyna zyskiwać na popularności. Rzodkiew występuje w odmianach o korzeniach palowych i kulistych. Aby można było liczyć na udany zbiór tego smacznego warzywa warto pokusić się o wiosenny wysiew wprost do gruntu. Ponieważ rzodkiew jest rośliną korzeniową miejsce pod uprawę powinno być odpowiednio przygotowane podobnie jak pod wysiew innych warzyw korzeniowych. Rzodkiew należy siać zachowując do 15 cm odstępu między nasionami tak, by roślina mogła wykształcić korzeń. Zbiór w przypadku odmian bardzo wczesnych rozpoczyna się już po 55 dniach od siewu. Grządki na których wysiano rzodkiew wymagają opielania, regularnego podlewania. Warto też chronić rozsady przed ślimakami rozsypując naturalne zapory.

jakie warzywa siać w kwietniu

Rzodkiewka – warzywo proste w uprawie, dostępne w wielu smacznych odmianach. Może być uprawiane zarówno w gruncie jak i pojemnikach czy donicach. Aby cieszyć się smakiem rzodkiewki przez całe lato warto regularnie dosiewać ulubione odmiany. Rzodkiewkę warto też siać międzyrzędowo w towarzystwie wyższych warzyw, by ograniczyć rozwój chwastów. Rzodkiewka wymaga gleby zasobnej, dobrze zatrzymującej wilgoć. Siew nasion na głębokość do 2cm lekko przysypując podłożem. W chłodniejsze noce i dni warto uprawy okrywać białą agrowłókniną. Rzodkiewka lubi ciepłą glebę dlatego ochrona przed wychłodzeniem podłoża jest kluczowa dla udanych plonów. Młode siewki rzodkiewki często są zjadane przez ślimaki dlatego watro na grządkach tworzyć naturalne bariery ochronne. W zależności od odmiany pierwsze rzodkiewkowe plony powinny pojawić się po 3-6 tygodniach od siewu.

Szpinak – wymaga zasobnego podłoża najlepiej wzbogaconego kompostem oraz słonecznego miejsca uprawy. Nasiona szpinaku należy wysiewać na głębokości do 2,5cm, następnie lekko przysypać podłożem i podlać. Warto go regularnie dosiewać i osłaniać przed chłodem. Szpinak najlepiej plonuje w glebie dobrze zatrzymującej wilgoć. Smaczne zielone liście można zbierać już po kilku tygodniach od wysiewu. Uprawa uda się zarówno w gruncie jak i w pojemnikach na balkonie czy tarasie. Gatunki jak: pietruszka naciowa, szpinak, rzodkiewka oraz marchew odmiany Parijse Markt 4 uprawiać można również w pojemnikach i donicach na balkonie czy tarasie. Należy pamiętać przy tym, że podłoże w donicach szybciej przesycha więc kluczową kwestią jest regularne podlewanie doniczkowych upraw. W związku z tym, iż w kwietniu zdarzają się jeszcze wahania temperatury warto mieć w zanadrzu białą agrowłókninę i bacznie obserwować pogodę. W razie potrzeby warto okryć uprawy, by chronić je zwłaszcza przed nocnymi przymrozkami.

co siać w kwietniu

Jakie warzywa wysiewamy w drugiej połowie kwietnia?

Druga połowa miesiąca, to idealny czas by zaplanować wysiew takich gatunków jak: burak ćwikłowy, por czy skorzonera.

Burak ćwikłowy – chętnie siane warzywo występujące w wielu smacznych odmianach. Decydując się na uprawę buraków warto zadbać o jakość podłoża. Warzywa te dobrze rosną na glebach zasobnych dlatego grządki pod uprawy warto wzbogacić kompostem. Siew należy prowadzić w rowkach o głębokości 1cm zachowując 7cm odstęp między nasionami. Podłoże powinno być lekkie i wolne od kamieni czy chwastów. Nasiona wysiane za gęsto wymagają przerywki, a młode siewki są jadalne i z powodzeniem mogą trafić na talerz. Buraki uprawiać też można w pojemnikach pamiętając o tym by były one odpowiednio głębokie (35 – 40 cm). Buraki wymagają regularnego podlewania i odchwaszczania.

Por – gatunki przeznaczone na zbiór letni można w powodzeniem w drugiej połowie kwietnia siać bezpośrednio do gruntu. Odmiany wczesne plonują już po około 155 dniach od siewu. Siew na głębokość 1 cm, wschody pojawiają się po około 20 dniach od siewu. Por wymaga słonecznego miejsca uprawy i żyznego zasobnego podłoża. Dobrze plonuje w 2-3 roku po oborniku. Roślina wytwarza płytki system korzeniowy i jest słabo odporna na przesuszenia gleby. Wymaga regularnego podlewania.

Skorzonera – warzywo, które w smaku przypomina szparagi. Odporne na chłód dlatego dobrze plonuje w polskim klimacie. Skorzonera uprawiana jest poprzez wysiew nasion wprost do gruntu. Gleba pod uprawy powinna być zasobna, piaszczysto-gliniasta, głęboko przekopana, o zasadowym pH. Roślina najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Siew nasion w rzędach na głębokość 2-3cm. Pierwsze wschody pojawiają się przeważnie po 14 dniach od siewu. Po skiełkowaniu nasion należy przeprowadzić przerywkę. Roślina ta cechuje się długim okresem wegetacji. Podczas uprawy warto zadbać o regularne odchwaszczanie grządek i regularne podlewanie upraw.

Burak Ciemnoczerwony 20g - TORAF

Burak Ciemnoczerwony 20g - TORAF

Sprawdź naszą ofertę
Por Tango 1g - WegAna

Por Tango 1g - WegAna

Sprawdź naszą ofertę
Skorzonera Duplex nasiona 2g - TORSEED

Skorzonera Duplex nasiona 2g - TORSEED

Sprawdź naszą ofertę

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl