Podobnie jak w przypadku innych warzyw tak i własnoręczna uprawa bobu w przydomowym warzywniku lub pojemnikach nie tylko daje obfity plon. Bób z własnej uprawy smakuje najlepiej. Jest pyszny, pożywny, kremowy zupełnie pozbawiony goryczy. To wyjątkowe warzywo zasmakuje każdemu. Jeśli planujecie cieszyć się jego smakiem, to warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu rozsad. Oczywiście bób można wysiewać też bezpośrednio do gruntu, jednak aby przyspieszyć wschody i termin zbiorów warto zadbać o wcześniejsze przygotowanie rozsad.
✅ Czemu warto uprawiać bób?
Bób jest rośliną strączkową, a co za tym idzie jago nasiona są cennym i dobrze przyswajalnym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. To smaczne i niskokaloryczne warzywo z powodzeniem można blanszować, gotować lub dodawać do innych dań. Soczyste i kremowe nasiona można też mrozić by cieszyć się wybornym smakiem również poza sezonem.
✅ Kiedy siać bób na rozsady?
Tak naprawdę wszystko zależy od panujących warunków pogodowych. Warto wziąć pod uwagę, że wysiane nasiona będą gotową do posadzenia w ogrodzie sadzonką już w przeciągu 4-6 tygodni od daty wysiewu. Wcześniejsze przygotowanie rozsad bobu pozwoli na przyspieszenie zbiorów nawet do 3 tygodni. Rozsady przed posadzeniem na miejsce stałej uprawy należy zahartować.
✅ Kiedy siać bób do gruntu?
Za wysiew nasion bobu bezpośrednio do gruntu można się zabrać już pod koniec lutego lub na początku marca. Szczegółowe daty wysiewów najbardziej optymalne dla danej odmiany podane są na opakowaniach nasion. Dobrze by miejsce uprawy bobu miało rozmarznięte podłoże, było dobrze nawiezione przedsiewnie kompostem. Nasiona bobu spokojnie wytrzymają przygruntowe przymrozki nawet do -5 stopni. Aby jednak nasiona mogły wzejść potrzebują bardziej sprzyjających warunków pogodowych. Obsiane poletka czy grządki dobrze jest okryć białą (zimową) agrowłókniną, która przyspieszy proces kiełkowania.
✅ Jak wysiewać bób?
Podobnie jak przy wysiewie innych roślin strączkowych, tak i w przypadku bobu warto namoczyć nasiona by ułatwić roślinie kiełkowanie. Najlepiej jest moczyć nasiona w wodzie na dzień prze planowaną datą siewu. Wysiew prowadzić można bezpośrednio do gruntu lub na rozsady do wysokich wielodoniczek.
Wysiew bobu nie sprawia większej trudności, gdyż roślina ta ma naprawdę duże nasiona. W gruncie nasiona bobu warto zagłębić tak na 4 – 5 cm, gdy jednak przygotowujemy sadzonki w warunkach domowo/szklarniowych nasiona można posiać nieco płycej.
Tak jak w przypadku wysiewu innych nasion należy stale kontrolować wilgotność podłoża i nie dopuszczać do jego przesuszenia. Nasiona posiane do gruntu należy również obficie podlać. Jeśli wasz ogród jest chętnie i regularnie odwiedzany przez ptaki warto świeżo obsiane poletko z bobem zabezpieczyć również drobną siatką.
Młode siewki bobu pojawiają się po kilku tygodniach od wysiewu w przypadku wysiewu do gruntu. Szybkość wschodów w dużej mierze zależy od temperatury oraz pogody. W przypadku wysiewu nasion na rozsady - jeśli nasiona mają zapewnioną temperaturę między 18 - 20 stopni Celsjusza rośliny kiełkują szybciej.
Każdy kto choć raz siał bób w ogrodzie wie, że uprawa samej rośliny nie jest jakoś szczególnie skomplikowana, ale trzeba się przygotować na kilka rzeczy. Przede wszystkim na atak mszyc, które zawsze ale to zawsze pojawiają się na sadzonkach bobu. Właśnie dlatego by mszyce nie zagroziły jakości plonów decydujemy się co roku na przygotowywanie sadzonek zamiast wysiewać bób bezpośrednio do gruntu.
✅ Jak sadzić sadzonki do gruntu?
Tak jak w przypadku bezpośredniego wysiewu nasion do gruntu, tak i w przypadku rozsad bobu - ziemię pod uprawę należy właściwie przygotować. Właściwe pH podłoża pod uprawę bobu to 6,5 - 7. Miejsce pod uprawę powinno być dobrze nasłonecznione, gdyż rośliny źle znoszą nawet częściowe zacienienie. Podłoże powinno być odchwaszczone i zasobne, najlepiej zasilone kompostem lub obornikiem. Aby sadzonki miały szansę prawidłowo się rozwinąć i ukorzenić warto hartować rozsady stopniowo przyzwyczajając rośliny do zewnętrznych warunków pogodowych.
✅ Czy bób musi mieć podpory?
Warto sugerować się wskazaną dla danej odmiany rozstawą umieszczoną na opakowaniu nasion. Właściwie posadzony bób nie wymaga podpór oczywiście są wyjątki. Palikowania lub tyczek wymagają odmiany wysokie.
Przy pikowaniu sadzonek do gruntu warto zachowywać właściwy odstęp między sadzonkami i sadzić w podwójnych rzędach dzięki temu rośliny nie będą się pokładały na współtowarzyszach grządki.
✅ Jak pielęgnować uprawy bobu?
Głównymi szkodnikami jakie mogą atakować uprawy bobu są mszyce dlatego zaleca się prowadzenie uprawy jak najwcześniej tak, by ograniczyć ataki i żerowanie. Warto sadzić sadzonki bobu z dala od innych rośli właśnie ze względu na inwazję mszyc. W przypadku uprawy bobu warto regularnie oglądać rośliny szczególnie łodygi oraz liście. W przypadku pojawienia się szkodników nawet w niewielkiej ilości można robić opryski z preparatów na bazie oleju rydzowego, który hamuje żerowanie szkodników.
Można też uszczykiwać stożki wzrostu sadzonek bobu – bo to jest główne siedlisko mszyc. Uszczykiwanie zapobiega nadmiernemu wyciąganiu się roślin, pomaga rozbudowywać masę zieloną.
W pobliżu uprawy warto też sadzić nasturcję, która pozwoli ograniczyć ilość szkodników. zacznie obficiej wytwarzać strąki - można również po przesadzeniu bobu do gruntu zapewnić mu towarzystwo nasturcji i liczyć na to, że mszyce wybiorą smaczniejszą dla nich nasturcję.
Rośliny podczas wzrostu wymagają regularnego podlewania i odchwaszczania upraw. Warto również usuwać żółknące liście i prześwietlać rośliny tak, by zapewnić im właściwą cyrkulację powietrza.
✅ Co można sadzić obok bobu?
W uprawie współrzędnej warto pamiętać, że bób najlepiej czuje się w towarzystwie kukurydzy, roślin kapustnych i ziemniaków.
✅ Jakich roślin nie sadzić obok bobu?
Złymi sąsiadami dla bobu będą inne strączkowe jak: groch czy fasola oraz pomidory, selery czy buraki.
✅ Kiedy zbierać bób?
W zależności od odmiany i terminu siewu/sadzenia zbiór bobu przypada od maja do sierpnia. Zbiór zależy od dojrzałości strąków, dlatego warto sprawdzać ich długość. Zbyt późno zebrany bób staje się twardy i mało smaczny. Po zbiorze i wyłuskaniu ze strąków nasiona można przechowywać w lodówce, można go też mrozić pod warunkiem wcześniejszego zblanszowania i zahartowania nasion ( 3 minuty we wrzątku, a później kąpiel w misce z zimną wodą ).
Bób jest doskonały jako samodzielne danie podawany z masłem lub jako dodatek do surówek i sałatek na ciepło. Polecamy spróbować swoich sił w uprawie tego smacznego i odżywczego warzywa.