
Uprawa własnej żywności to nie tylko praktyczny sposób na wzbogacenie codziennej diety, ale również niezwykle satysfakcjonujące zajęcie. Coraz więcej osób niezależnie od wieku czy miejsca zamieszkania decyduje się na rozpoczęcie przygody z ogrodnictwem. Dlaczego? Ponieważ to prostsze, niż się wydaje, a korzyści są nie do przecenienia. Będąc na początku ogrodniczej przygody łatwo jest wpaść w frustrację związaną z natłokiem „nowych” informacji dlatego postanowiliśmy nieco odczarować ten temat. Przygotowując miejsce pod uprawy warto kierować się kilkoma ważnymi wytycznymi, które postaramy się szczegółowo opisać. Jak stworzyć warzywny raj i cieszyć się obfitymi plonami? Przede wszystkim warto odpowiedzieć sobie na kilka kluczowych pytań.
✅ Od czego zacząć własną uprawę warzyw?
Przede wszystkim od odpowiedzi na pytanie: Gdzie powstanie warzywnik? To jakie rośliny będziemy uprawiać w dużej mierze zależy od dostępnej przestrzeni. Przy czym nie trzeba mieć dużego ogrodu by zbierać własne warzywne plony. Uprawę prowadzić można na dosłownie każdej przestrzeni. Wystarczy balkon, taras, a nawet parapet. Jeśli dysponujesz ogrodem, możesz pokusić się o własne grządki lub wygospodarować nieco miejsca na już istniejących rabatach kwiatowych – to też jest dobry sposób na uprawę niektórych warzyw na przykład pomidorów.
Ważne, by zacząć od roślin łatwych w uprawie: sałaty, rzodkiewki, ogórków, cukinii, marchwi, kopru czy bazylii. Wszystkie niezbędne informacje takie jak terminy siewu, rozstawa roślin oraz terminy zbiorów znajdują się na opakowaniach nasion, dzięki czemu uprawa jest jeszcze prostsza. Zawsze też można się pokusić o zakup nasiona na taśmie, co przyspiesza proces siania i ogranicza czas poświęcony na pielęgnację wschodzących roślin. Decydując się nawet na dosłownie kilka warzywnych pozycji można wspaniale wykorzystać sezon i zebrać smaczny plon.
✅ Czy uprawa warzyw jest dla każdego?
Absolutnie każdy może wysiewać nasiona warzyw. Niezależnie od stopnia wtajemniczenia w tematykę ogrodniczą. W proces ten warto zaangażować też dzieci. Jest to doskonały sposób by przekonać małych ogrodników do tego, by marchewka czy rzodkiewka jednak zagościła na ich talerzu. Dzieci z entuzjazmem uczestniczą w sianiu i sadzeniu, a przygoda z własnym ogrodem warzywnym to świetny sposób na wspólne spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Uprawa warzyw to też idealny sposób by poprzez zabawę poznawać przyrodę, odkrywać nowe gatunki roślin jadalnych oraz kształtować zdrowe nawyki żywieniowe. Aby wysiew z pociechami szedł sprawnie, a plony były pomyślne warto wybierać większe nasiona na przykład fasolki czy groszku. Małe dziecięce rączki doskonale poradzą sobie z ich umieszczeniem na grządkach czy w doniczkach.
✅ Czy uprawa warzyw jest czasochłonna?
Może taka być, ale wcale nie musi. Posiadanie własnego warzywnika nie musi oznaczać godzin poświęconych na pieleniu, podlewaniu i pielęgnowaniu roślin. Ogród warzywny naprawdę nie wymaga wyrzeczeń pod warunkiem, że właściwie dobierzemy listę uprawianych rośli. Można wybierać takie gatunki warzyw, których uprawa jest mało wymagająca. Dobrym przykładem będzie tu groszek cukrowy, fasola szparagowa, rukola, szpinak, szczypiorek czy bazylia. Dla osób, które mają nieco więcej czasu na doglądanie i pielęgnację ogrodu warzywnego doskonale sprawdzą się również takie warzywa jak: papryka, pomidory czy ogórki.
✅ Zalety posiadania własnego ogrodu warzywnego.
Największą wartością własnej uprawy warzyw, nie są wyłącznie świeże, pełnowartościowe plony. Ogród warzywny na balkonie czy tarasie, a nawet na parapecie to czas relaksu w pięknych okolicznościach przyrody. Praca z ziemią i czas spędzony na świeżym powietrzu, to są chwile, które pozwalają rozładować codzienny stres i poprawić samopoczucie. Nie bez powodu naukowcy uznali, że najlepszym sposobem na złe samopoczucie i stany depresyjne jest terapia ogrodem. Ponadto własnoręcznie zebrane warzywa smakują o niebo lepiej od sklepowych odpowiedników. I co najważniejsze ma się kontrolę nad całym proces uprawy. Warzywa zerwane z grządki trafiają prosto na Twój talerz.
✅ Gdzie najlepiej siać warzywa?
Wszędzie, gdzie tylko jest to możliwe! Już nawet na niewielkiej przestrzeni, jaką jest balkon czy taras może założyć mały ogród warzywny. Balkonowe uprawy choć mają swoje ograniczenia bo warzywa najczęściej uprawiane są w donicach, to nadaj jest to doskonała przestrzeń, którą można w ciekawy sposób zagospodarować. Posiadacze większych ogrodów mają więcej opcji, ale i oni powinni przemyśleć kilka kluczowych kwestii przed wyznaczeniem miejsca pod uprawy.
Warto pamiętać, że rośliny jadalne najlepiej rozwijają się w dobrze nasłonecznionych, osłoniętych od wiatru miejscach. Ciepło i światło sprzyjają ich wzrostowi i zwiększają szanse na udane zbiory.
Nie oznacza to jednak, że w cieniu nic nie urośnie wiele roślin liściastych jak szpinak czy sałata dobrze radzi sobie w półcieniu, choć ich wzrost może być nieco wolniejszy.
Decydując się na własną uprawę warzyw nie zależnie od tego czy jest ona gruntowa czy doniczkowa – kluczowa jest jakość podłoża. Do uprawy warzyw najlepiej sprawdzi się ziemia żyzna, przepuszczalna i dobrze zdrenowana. Szczególnie ważne jest wzbogacenie podłoża w materię organiczną na przykład kompost, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom wilgoci i wspiera zdrowy rozwój roślin. W większości sklepów ogrodniczych można kupić gotowe podłoża do uprawy warzyw.
✅ Wykorzystanie rabat pod uprawę roślin jadalnych
Istniejące rabaty ozdobne można z powodzeniem przekształcić w miejsce uprawy roślin jadalnych. Warto zagospodarować wolne przestrzenie, sadząc warzywa czy zioła. Taki sposób uprawy nazywa się z angielskiego „edible landscaping” – pozwala on na takie projektowanie przestrzeni w ogrodzi by rośliny jadalne komponowały się estetycznie z tymi o ozdobnym charakterze. Rośliny jadalne o efektownych liściach, kwiatach lub owocach nie tylko wzbogacą estetykę ogrodu, ale również zwiększą jego funkcjonalność i bioróżnorodność. W tej roli doskonale sprawdzą się takie warzywa jak: burak liściowy, jarmuż czy szpinak malabarski. Wybierając odmiany łączące wartość użytkową z atrakcyjnym wyglądem, możemy stworzyć ogród, który karmi i zachwyca jednocześnie. Takie rośliny nie tylko przyciągają wzrok, ale też pełnią rolę ozdobno-użytkową. Co więcej, zagęszczona uprawa roślin skutecznie ogranicza rozwój chwastów, co jest dodatkową zaletą praktyczną. Połączenie na jednej przestrzeni kwiatów i roślin jadalnych pomaga też zintensyfikować plony poprzez większą ilość pożytecznych zapylaczy odwiedzających rabaty kwiatowe.
✅ Podwyższone grządki – sposób na uprawę warzyw na trudnym terenie
Jeśli masz w ogrodzie tylko niewielką przestrzeń do uprawy, słabej jakości podłoże i nie chcesz inwestować swojego czasu w przekopywanie terenu i wzbogacanie gleby - warto rozważyć założenie podwyższonych grządek. Jest to przestrzeń przeznaczona pod uprawę najczęściej w formie drewnianej, kompozytowej lub betonowej konstrukcji postawiona bezpośrednio na ziemi.
Grządka może mieć dowolny kształt i wielkość dostosowaną do miejsca w ogrodzie. Boki warto wykonać na tyle wysokie, by nie trzeba było schylać się nisko przy pielęgnacji roślin.
Dużą zaletą tego rozwiązania jest fakt, że nie trzeba polegać na jakości gleby w ogrodzie – całość można wypełnić żyzną ziemią i przekompostowaną materią organiczną. Takie podłoże będzie idealne pod uprawę warzyw. Co więcej, gleba w podniesionej grządce szybciej się nagrzewa, co pozwala zacząć siew wcześniej niż ma to miejsce bezpośrednio w gruncie. Uprawy na grządkach podwyższanych można też przykrywać agrowłókniną, co stanowi doskonała ochronę przed szkodnikami i mrozem.
✅ Wypróbuj ogrodnictwo w kwadratach
Square Foot Gardening to pomysłowa technika uprawy warzyw na bardzo ograniczonej przestrzeni. Wykorzystuje się w niej niewielkie, podwyższone grządki podzielone na równe kwadraty i w tych przestrzeniach planuje uprawy roślin jadalnych. Zazwyczaj wielkość takiej przestrzeni pod uprawę to 120cm x 120cm. Warzywa uprawia się w kwadratach o wielkości 30 x 30 cm. Dzięki temu można uprawiać warzywa maksymalnie wykorzystując dostępną powierzchnię. Takie rozwiązanie idealnie sprawdza się przy uprawie takich warzyw jak: sałata, rzodkiewka, marchew, burak ćwikłowy, szczypiorek czy pietruszka naciowa. W ten sposób uprawić można również pomidory i paprykę. Jeśli zapewnimy roślinom odpowiednie nawożenie, będziemy regularnie podlewać i kontrolować obecność szkodników, taka metoda uprawy zapewni obfite plony, nawet na małym skrawku przestrzeni w ogrodzie.