Blog kategorie
Promocje
Owies Wielkanocny nasiona 30g - TORAF
Owies Wielkanocny nasiona 30g - TORAF

1,48 zł

Cena regularna: 1,85 zł

Najniższa cena: 1,85 zł
szt.
Zioła w kuchni 0
Zioła w kuchni
Zioła można uprawiać przez okrągły rok, a początek roku to dobry moment, by zaopatrzyć się w nasiona i zainicjować zielnik na kuchennym parapecie. Nie trzeba dużo miejsca, nie trzeba specjalnych przygotowań i planowania aby w Waszej kuchni zapachniało bazylią, tymiankiem czy oregano.
 
Zioła uprawia się łatwo, wystarczy właściwie przygotować podłoże, kilka niedużych doniczek i parapet oczywiście. 😄🌱
 
🌱 Decydując się na uprawę ziół zimą wybieramy najjaśniejsze stanowisko, gdyż podobnie jak w przypadku innych roślin sadzonki ziół potrzebują światła by rosnąć. Zimą dnie są krótsze, często pochmurne dlatego wybór stanowiska widnego o rozproszonym świetle jest taki ważny. Oczywiście najprościej by było, gdyby zioła rosły na kuchennym parapecie, by łatwo po nie sięgać podczas przygotowywania potraw - ale jeśli wasza kuchnia nie należy do najwidniejszych pomieszczeń to znajdźcie sadzonkom lepsze stanowisko.
 
🌱 Jeśli chodzi o podłoże to musi być przepuszczalne, luźne i żyzne. Naprawdę nie musicie szukać po marketach specjalnej ziemi do uprawy ziół, wystarczy niewielki worek ziemi do uprawy warzyw lub ogrodowej.
 
🌱 Często zakładając domowy zielnik sadzimy różne gatunki ziół w jednym pojemniku i to jest błąd. Nie każdy o tym wie ale o ile różne odmiany ziół nie mają jakichś szczególnych wymagać glebowych, tak już jeśli o podlewanie chodzi to sadzonki różnych gatunków mają różną tolerancję nawodnienia. To co pasuje bazylii nie sprawdzi się przy uprawie tymianku, dlatego zalecamy osobne doniczki, a ewentualnie jedną wspólną osłonkę by całość pięknie się prezentowała. Doniczki muszą mieć warstwę drenażową najlepiej w formie keramzytu ale grobne kamyki, grys lub ozdobny żwir sprawdzi się równie dobrze (wykorzystajcie to co macie).
 
 
🌱Zioła, które naszym zdaniem warto mieć w kuchni również zimą to:
 
✅ Bazylia - rośnie szybko, ma charakterystyczny aromat, jest prosta w uprawie. Doskonale pasuje do potraw kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się na kanapce z pomidorem, w sosie do spaghetti, w sosie pesto czy pizzy. Jeśli wyhodujecie 2 lub 3 sadzonki to taka ilość bazylii wystarczy wam do wiosny. Bazylia nie lubi suszy w doniczce, dlatego podlewajcie regularnie i z umiarem.
 
Jeśli znacie i lubicie smak i aromat bazylii pospolitej to zachęcamy hodowli:
 
🌱 Bazylii czerwonej - o aromatycznych dekoracyjnych ciemnopurpurowych liściach i różowych kwiatach. Nadaje się do całorocznej uprawy w doniczkach na parapecie okiennym.
 
🌱Bazylii cytrynowej - ma świeży, cytrusowy aromat, przez co doskonale komponuje się z potrawami z ryb. Jest również doskonałym dodatkiem do owoców morza, twarogów, oraz sałatek owocowych. Używa się jej także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju.
 
🌱 Bazylii cynamonowej - o przyjemnym cynamonowym zapachu liści. Świeże lub suszone liście dodaje się do sałatek warzywnych i owocowych, ciast sosów, serów, zapiekanek potraw mięsnych i ryb. Nadaje się do całorocznej uprawy w doniczkach na parapecie okiennym.
 
✅ Tymianek - roślina przyprawowa, charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem i bardzo intensywnym zapachem. Polecany do przyprawiania dań z dziczyzny, cielęciny, jagnięciny, wołowiny, drobiu, ryb. Podkreśla smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów, zup i bulionów. Tymianek jest rośliną wieloletnią jednak ze względu na niską odporność na mróz uprawiany jest w gruncie jako roślina jednoroczna. Na parapecie w ciepłych i sprzyjających warunkach będzie ozdobą kuchni na więcej niż jeden sezon. Pamiętajcie, że tymianek nie lubi przelania podłoża, dlatego podlewajcie go mniej obficie niż inne zioła. Nasiona tymianku znajdziecie tutaj.
 
✅ Oregano - posiada korzenny zapach i gorzkawy smak. Przyprawa doskonała do różnych: mięs, sosów, pizzy, zup, ryb, serów, dań z pomidorami, sałatek czy makaronów. Wymaga dużej ilości światła wtedy rozwija pełną gamę swojego aromatu. Nadaje się również do aromatyzowania herbat, masła oraz oliwy. Nasiona oregano znajdziecie tutaj. 
 
✅ Mięta - tej rośliny raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Warto mieć ją w kuchni ze względu na smak i aromat. Sadząc mięte warto pamiętać, że roślina ta szybko się rozrasta i potrzebuje większej doniczki niż reszta ziół. Nie lubi stać w pełnym słońcu, dlatego najlepsze dla mięty jest stanowisko półcieniste. Mięta lubi wodę dlatego należy ją obficie podlewać. Jest rośliną wieloletnią którą można łatwo rozmnażać. Dlatego przetestujcie, która z odmian mięty najbardziej przypadnie wam do gustu, a potem możecie znaleźć jej miejsce w ogrodzie. Liście mięty mogą być używane świeże, suszone, w całości, krojone, mrożone, konserwowane w soli, cukrze, syropie cukrowym, alkoholu lub w oleju. Nasiona mięty znajdziecie tutaj.
 
✅ Melisa - obok mięty jedno z ziół, które równie chętnie uprawiamy na kuchennych parapetach. W kuchni świeże i suszone liście można dodawać do kanapek, marynat sosów, zup, gulaszów. Napar z liści melisy uspokaja, łagodzi napięcie nerwowe i pozwala się zrelaksować. Jeśli lubicie smak melisy to zachęcamy was do uprawy:
 
🌱 Melisy cytrynowej - Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale smakują w formie herbatek lub z dodatkiem lodu jako napój gaszący pragnienie, jako dodatek w sałatkach, nadaje im cytrynowy smak. Dobrze zastępuje trawę cytrynową. Suszona melisa traci niestety swój cytrynowy aromat. Jest rośliną wieloletnią i podobnie jak mięta wymaga większej doniczki i można tworzyć z niej liczne nowe sadzonki i sadzić w ogrodzie, na balkonie czy tarasie.
 
Więcej przydatnych informacji na temat poszczególnych gatunków ziół oraz porad dotyczących ich uprawy znajdziecie na naszym profilu na Facebook'u

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium