
Burak ćwikłowy to jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych jakie uprawia się w przydomowym warzywniku. Rozmaitość dostępnych odmian sprawia, że obfitymi zbiorami można się cieszyć przez większą część sezonu. To nie tylko proste w uprawie ale też bardzo smaczne i zdrowe warzywno. Jego wszechstronność kulinarna, wysoka wartość odżywcza i stosunkowo prosta pielęgnacja sprawiają, że jest częstym wyborem wśród miłośników ekologicznej uprawy warzyw w ogrodzie. Buraki z powodzeniem można uprawiać również w donicach i pojemnikach na balkonie czy tarasie. Należy jedynie pamiętać, że burak to warzywo korzeniowe i musi mieć odpowiednio dużo miejsca by wykształcić korzeń. Nie bez znaczenie pozostaje te podłoże i odpowiednie stanowisko uprawy. Aby uzyskać dorodne, zdrowe korzenie o intensywnym kolorze i doskonałym smaku, warto poznać cały proces uprawy od siewu, aż do zbioru.