Facelia błękitna C/1 KWALIFIKAT nasiona na poplon 500g - FN GRANUM
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Facelia błękitna na poplon roślina miododajna 500g
Facelia błękitna Phacelia tanacetifolia to doskonała jednoroczna roślina poplonowa. Nie posiada szczególnych wymagań, co do jakości podłoża, dlatego z powodzeniem uprawiać ją można nawet na mało żyznych mocno wyeksploatowanych terenach. Krótki okres wegetacji oraz równomierny, obfity wzrost wysianych roślin ogranicza rozrost chwastów jedno- i dwuliściennych na obsianym terenie. Facelia jest rośliną miododajną, która pięknie kwitnie tworząc błękitno-fioletowe kwiatostany przywabiające pszczoły i inne pożyteczne owady. Poprzez rozbudowany system korzeniowy roślina ta potrafi transportować cenne składniki odżywcze z głębszych warstw podłoża. Zdolność gromadzenia substancji odżywczych w częściach nadziemnych rośliny sprawia, że facelia błękitna jest doskonałą rośliną poplonową, którą uprawia się na tzw. „zielony nawóz”.
Facelia błękitna uznawana jest również za roślinę fitosanitarną, gdyż pozwala ograniczyć liczebność mątwika burakowego w glebie. Jest też rośliną odporną na choroby i atak szkodników.
Zalety wysiewu Facelii błękitnej:
Facelia błękitna cechuje się krótkim okresem wegetacji (do ok. 3,5 miesiąca w zależności od pogody). Wschodzi równomiernie i obficie. Docelowo roślina osiąga do 50 cm, tworzy przy tym piękne błękitno-fioletowe kwiatostany, które nie tylko cieszą oko ale również stanowią pożytek dla pszczół i innych zapylaczy. Potrafi kwitnąć do 8 tygodni.
Facelia błękitna właśnie ze względu na łatwość w uprawie oraz niskie wymagania co do jakości podłoża jest chętnie wybieraną rośliną miododajną do zakładania pożytków dla pszczół i innych zapylaczy.
Średnia wydajność średnia miodowa facelii błękitnej wynosi 300 kg/ha.
Czynnikiem warunkującym wydajność miodową tej rośliny jest termin wysiewu.
Facelia jako poplon
Poprzez szybki rozrost i doskonałą zdolność krzewienia się roślina ta daje bardzo wysokie plony masy zielonej.
Może być wysiewana monogatunkowo lub w połączeniu z innymi roślinami do siewu przedplonowego jak choćby w duecie z gorczycą.
Obsiewanie pól i warzywników facelią błękitną na poplon doskonale wzbogaca miejsce wysiewu w cenną materię organiczną, przyczyniając się tym samym do poprawy struktury oraz jakości podłoża.
Facelia nie jest spokrewniona z żadną rośliną uprawową, a co za tym idzie może być z powodzeniem uprawiana w celu poprawy wydajności i plonowania przed wszystkimi gatunkami.
Po facelii doskonale udaję się uprawa takich warzyw okopowych jak: burak czy ziemniak. Facelia sprawdzi się również jako zielony nawóz w miejscach przeznaczonych pod uprawę takich gatunków jak: ogórek, kapusta czy seler.
Korzyści z wysiewu facelii:
- ceniona roślina poplonowa
- wschodzi równomiernie i obficie
- bez szczególnych wymagań glebowych
- dobrze znosi przejściowe susze i przymrozki
- redukuje zachwaszczenie obsianego terenu
- roślina o krótkim okresie wegetacji
- miododajna i długo kwitnąca
- siana na pożytki dla pszczół
- doskonale sprawdza się jako zielony nawóz na terenach uprawnych
- posiada właściwości fitosanitarne
- wpływa na zwiększenie materii organicznej w glebie
- poprawia jakość gleby
- siana na polach uprawnych oraz w przydomowych warzywnikach w celu redukcji nicieni w glebie
- zwiększa plonowanie warzyw i zbóż
Wysiew facelii błękitnej:
Facelia nie jest wymagającą rośliną jeśli chodzi o jakość gleby na której zostanie wysiana. Jedyne o czym należy pamiętać to, fakt iż roślina źle toleruje miejsca stale podmokłe czy często zalewane przy silnych opadach deszczu.
Wysiew należy prowadzić do 15 sierpnia. Późniejszy wysiew znacząco wpłynie na obniżenie ilości masy zielonej.
Na glebach lepszych: zaleca się wysiew w ilości 8 - 10 kg na hektar.
Na glebach słabszych: zaleca się wysiew 12 -15 kg na hektar.
Miejsce siewu powinno być przeorane lub przekopane na głębokość do 15 cm. Obszar pod wysiew zaleca się wałować przedsiewnie, co poprawia szybkość i jakość wschodów oraz poprawia nasiąkliwość gleby niezbędną do prawidłowego skiełkowania nasion.
Nasiona facelii wysiewa się rzędach 10-15 cm lub 20-25 cm.
Głębokość siewu to 2-3 cm.
Warto zadbać o to, by nasiona siać na wskazanej głębokości i by były dokładnie przykryte podłożem. Precyzja i dokładność siewu w sposób bezpośredni przekłada się na jakość wschodów facelii błękitnej.
Rośliny uprawiane jako poplon należy ścinać zaraz po tym, jak zaczną kwitnąć tak, by nie dopuścić do zawiązywania się nasion.
Facelia ma bardzo kruche łodygi dlatego cięcie nie powinno być problematyczne. Rośliny można z łatwością przyorać lub zwałować.
Przekopane późną jesienią w warzywniku łodygi facelii z powodzeniem zastąpią w nawożenie obornikiem. Warto pamiętać, by ziemię przekopać na głębokość 15-20 cm.
Wybierając na poplon nasiona facelii błękitnej w znaczący sposób poprawić można jakość gleb jałowych oraz rekultywować tereny czasowo wyłączone z produkcji rolnej.
Prezentowane nasiona facelii nie są kwalifikowane na cele paszowe.
Wysiew z powodzeniem prowadzić można zarówno na większym areale jak i na potrzeby hobbistycznej przydomowej uprawy warzyw.
Facelia z przeznaczeniem na masę zieloną sprawdzi się wszędzie tam, gdzie inne formy nawożenia są niewskazane lub nieopłacalne.
Wysiew nasiona facelii na poplon ogranicza też rozwój chorób podsuszkowych zbóż jak: łamliwość źdźbła, zgorzel podstawy źdźbła oraz fuzaryjną zgorzel podstawy źdźbła.
Gwarantujemy bezpieczne zakupy nasion:
- Termin przydatności nasion do wysiewu to od 2 do 5 lat w zależności od partii i rodzaju nasion.
- Opakowanie nasion służy jako dowód w reklamacji
- Sklep w którym oferujemy nasiona podlega pod Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa WIORiN
Bezpieczne zakupy nasion:
- Torebki nasion oferowane na naszych aukcjach posiadają datę ważności i nr partii na opakowaniu gwarantujemy jakość i oryginalność nasion.
- Nasiona posiadają odporność lub tolerancję na choroby charakterystyczne dla danego gatunku.
- Dostosowane do warunków uprawy w naszej strefie klimatycznej oraz często uprawianych przez producentów towarowych.
- GMO - Odmiany warzyw i ziół, których nasiona znajdują się w opakowaniach powstały w wyniku tradycyjnej hodowli, bez udziału genetycznej modyfikacji.