Jarmuż na kiełki i mikrolistki 5g - WegAna
Opis
JARMUŻ NA KIEŁKI I MIKROLISTKI 8g - WegAna
Jarmuż jest skarbnicą witaminy C, prowitaminy A, kwasu foliowego oraz witamin B1, B2, E, K i PP i stanowi źródło potasu, żelaza, fosforu, łatwo przyswajalnego wapnia oraz dużych ilości naturalnego błonnika.
Witamina C wspomaga odporność organizmu i chroni przed szkorbutem, witamina K odpowiada za stan kości i krzepliwość krwi, natomiast witamina A za wzrok i cerę.
W 100 g jarmuż zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma dla przeciętnego człowieka. Wapń jest jednym z głównych składników kości, żelazo chroni przed anemią, a magnez kontroluje funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko! Karotenoidy natomiast chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników, a chlorofil hamuje zmiany nowotworowe, co jest wspomagane przez sulforafan o właściwościach antykancerogennych.
Jarmuż wspomaga zwalczanie bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Wspomaga również wątrobę i nerki, a także oczyszcza organizm z toksyn.
Domowy sposób uprawy:
Na kiełki: Nasiona wsypujemy do słoika, zalewamy letnią przegotowaną wodą do ok. ¼ wysokości naczynia i umieszczamy w ciepłym, ciemnym miejscu na ok. 5 godzin. Po tym czasie nasiona przepłukujemy na sicie lub obwiązujemy słoik gazą i tym sposobem odcedzamy wodę z nasion. Następnie nasiona ponownie umieszczamy w słoiku i pozostawiamy na 4-6 dni. Przez ten czas nasiona musimy płukać i dokładnie odsączać z nadmiaru wody nawet kilka razy dziennie, aby zapobiec gromadzeniu się niepożądanych substancji mogących być pożywką dla grzybów (np. pleśni) bądź bakterii. Z tego samego powodu lepiej też umieścić nasiona w miejscu nieco zacienionym niż na słonecznym parapecie. Do produkcji kiełków polecane są także kiełkownice.
Na mikrolistki: Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego naczynia i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą (na ok. 4-5 godzin). Do uprawy należy przygotować pojemnik, który będzie w stanie zapewnić warunki uprawy, jakie stosuje przy uprawie roślin w szklarniach – może to być miniszklarenka lub tacka ze szklanym nakryciem itp. Na tackę jako podłoże do uprawy można zastosować podłoże kokosowe, glebę organiczną, torf lub celulozę. Na podłoże o grubości około 3 cm, które musi być sypkie i wilgotne, rozkładamy namoczone wcześniej nasiona. Mogą być gęsto posiane, ponieważ mikrolistki rosną szybko i zjada się je po ok. 2 tygodniach. Nasiona należy zraszać wodą. W początkowym okresie, zanim się zazielenią, warto trzymać uprawę pod przezroczystym, wentylowanym przykryciem. Do uprawy musi docierać światło dzienne, ale nie należy jej trzymać w pełnym słońcu, bo kiełkujące mikroliście mogą łatwo wyschnąć. Uprawę należy trzymać w temperaturze pokojowej i zraszać dwa razy dziennie. Kiedy pojawią się liścienie, należy odkryć pokrywę, aby usprawnić obieg powietrza. Po około 2 tygodniach można już ścinać gotowe mikroliście. Kiełki jarmużu mają zdecydowany, ostry i lekko pikantny, czasem delikatnie gorzki smak. Są chrupiące i kruche. Najlepiej spożywać je na surowo, bez obróbki termicznej. Można je dodawać do: kanapek, sałatek, surówek, jogurtów i koktajli, zapiekanek, zup, kaszotto, różnych dań zarówno mięsnych, jak i jarskich (tak orientalnych klasyków, jak rodzimych wariacji).
- Firma: WegAna
- Rodzaj nasion: JARMUŻ na kiełki i mikrolistki
- Waga: 8g
Sprawdzone nasiona:
- Termin przydatności nasion do wysiewu to od 2 do 5 lat w zależności od partii i rodzaju nasion.
- Opakowanie nasion służy jako dowód w reklamacji
- Sklep w którym oferujemy nasiona podlega pod Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa WIORiN
Bezpieczne zakupy nasion:
- Torebki nasion oferowane na naszych aukcjach posiadają datę ważności i nr partii na opakowaniu gwarantujemy jakość i oryginalność nasion.
- Nasiona posiadają odporność lub tolerancję na choroby charakterystyczne dla danego gatunku.
- Dostosowane do warunków uprawy w naszej strefie klimatycznej oraz często uprawianych przez producentów towarowych.
- GMO - Odmiany warzyw i ziół, których nasiona znajdują się w opakowaniach powstały w wyniku tradycyjnej hodowli, bez udziału genetycznej modyfikacji.