Producenci

Sprawdzonym sposobem na zachowanie zdrowej i urozmaiconej diety, bogatej w składniki odżywcze i witaminy jest uzupełnienie jej o własnoręcznie wyhodowane kiełki.

Nasiona na kiełki – to prawdziwa skarbnica witamin oraz mikro i makroelementów. Taka niskokaloryczna bomba witaminowa będzie doskonałym uzupełnieniem diety przez cały rok. Dodawane do kanapek, surówek, sałatek czy dań na ciepło, szybko staną się ulubionym zdrowym dodatkiem do wielu dań dla całej rodziny. Różnorodność smaków od łagodnych po ostre sprawia, że każdy znajdzie kiełki jakie przypadną mu do gustu.

Nasiona na kiełki i kiełkownice

Rzeżucha nasiona na kiełki BIO Ekologiczne 100g Rzeżucha nasiona na kiełki BIO Ekologiczne 100g
Producent: REDUM
Cena:

10,05 zł

zobacz więcej

Kiełki są sprawdzonym i zdrowym sposobem na uzupełnienie niedoborów takich witamin jak: witaminy z grupy B, witamina C, witamina D, witamina E, witamina K czy witamina PP. Te niewielkie kiełkujące nasiona, to również dobre źródło magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi czy selenu. Kiełki zawierają też tak potrzebny beta karoten i cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Wysoka zawartość błonnika poprawia perystaltykę jelit i obniża poziom złego cholesterolu w organizmie. Warto też wspomnieć, że kiełki nawet te wyhodowane z roślin strączkowych nie powodują wzdęć – są za to cennym źródłem witamin i białka roślinnego. Związki aktywne zawarte w kiełkach hamują rozwój wolnych rodników.

Czemu warto jeść kiełki?

Kiełki, to prawdziwa skarbnica wszystkiego co dobre dla organizmu. Nie tylko pozwalają uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych ale też poprawiają stan cery, włosów i paznokci. Regularne spożywanie kiełków przyczynia się do regeneracji organizmu, pozytywnie wpływa na gęstość kości, poprawia odporność oraz co najważniejsze poprawia samopoczucie i odporność na stres.

Jakie nasiona na kiełki?

Nie wszystkie rośliny nadają się do wysiewu na kiełki o czym warto pamiętać. Aby wysiew był udany warto sięgać po nasiona od sprawdzonych dostawców. Nasiona takie mają specjalne oznaczenie na opakowaniu potwierdzające, że nadają się do uprawy na kiełki. Są też testowane pod względem właśnie kiełkowalności. Dodatkowo nasiona oznaczona znakiem Bio pochodzą z upraw ekologicznych.

Do domowej uprawy polecamy nasiona na kiełki takich gatunków jak:

rzeżucha
• brokuł
• rzodkiewka
• soczewica
• jarmuż
• cebula
• pszenica
• kozieradka
• słonecznik
• rukola
• siemię lniane
• por
• gorczyca
• kalarepa czerwona
• lucerna
• groch
• ciecierzyca
• fasola adzuki

W ofercie naszego sklepu dostępne są też nasiona na kiełki w mieszankach charakteryzujących się łagodnym lub pikantnym smakiem kiełków. Jeśli jesteście zaznajomieni już z uprawą nasion na kiełki i macie już swoje ulubione gatunki nasiona – to polecamy zakup nasion na kiełki w dużych opakowaniach.

Jak kiełkować nasiona?

Domowa uprawa nasion na kiełki jest łatwa, prosta i można ją prowadzić przez cały rok. Większość nasion skiełkować można w zwykłym słoiku jaki każdy ma w domu. Można też zaopatrzyć się w specjalną kiełkownicę, która zdecydowanie ułatwi ten proces i pozwoli na uprawę jednocześnie więcej niż jednego gatunku nasion na kiełki. W ten prosty sposób już w zaledwie kilka dni (w zależności od gatunku) można cieszyć się smakiem własnoręcznie wyhodowanych kiełków.

Własna uprawa ma również ten plus, że z powodzeniem można kontrolować cały proces. Jest też dużo bardziej opłacalna niż zakup gotowych kiełków. Aby proces kiełkowania przebiegał właściwie i optymalnie dla danego gatunku nasion warto zawsze przeczytać informację zawartą na opakowaniu nasion na kiełki.

Nasiona na kiełki w pierwszej fazie kiełkowania należy przepłukać wodą najlepiej przegotowaną, a następnie moczyć kilka godzin. Później w zależności od gatunku nasion oraz rodzaju naczynia do kiełkowania można nasiona wyłożyć równomiernie na siatce kiełkownicy, uzupełnić dolny poziom naczynia wodą i systematycznie wymieniać ją przez kolejne dni dbając o właściwy poziom wilgotności w kiełkownicy.

Wybierając kiełkownicę słoikową nasiona po wstępnym namoczeniu umieszcza się w słoiku, którego wlot zakrywa się siatkowaną nakrętką lub kawałkiem czystej gazy. Kiełki w słoiku należy przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium