


Uprawa pora we własnym ogrodzie, to doskonały sposób by to smaczne i zdrowe warzywo mieć na talerzu przez większą część roku. Pory są niezwykle cenione w kuchni ze względu na swój delikatny, lekko cebulowy smak i wszechstronność w zastosowaniu. Poszczególne odmiany różnią się od siebie wielkością, smakiem oraz terminem zbioru. Wszystkie uprawia się z wcześniej wyhodowanych rozsad i tak jak w przypadku większości warzyw, pory z własnej grządki smakują najlepiej. Stanowią doskonałe uzupełnienie warzywnego bukietu do zup czy bulionów. Przygotowuje się z nich surówki i sałatki oraz blanszuje, dusi i zapieka.
Samodzielna uprawa pora pozwala uzyskać obfity plon tego smacznego warzywa wolny od sztucznych dodatków, bogaty w witaminy i minerały. Pory mają właściwości wspomagające trawienie i odporność organizmu, co czyni je cennym elementem zdrowej i dobrze zbilansowanej diety.
Proces uprawy pora rozpoczyna się od wysiewu nasion, co zazwyczaj ma miejsce wczesną wiosną, najczęściej od lutego do kwietnia. Nasiona należy wysiewać do skrzynek, pojemników lub multiplatów pod osłonami. Po wzejściu siewek, gdy osiągną one wysokość około 10 cm, można zabrać się do przepikowywania sadzonek do osobnych doniczek. Gdy sadzonki osiągną odpowiednią wielkość, zazwyczaj pod koniec maja lub na początku czerwca, można je przesadzić na docelowe miejsce uprawy.
Pory najlepiej rosną na glebach żyznych, zasilanych obornikiem lub kompostem. Kluczowym elementem uprawy jest odpowiednie sadzenie. Najlepiej umieszczać pojedyncze sadzonki pora w głębokich rowkach pamiętając przy tym o zachowaniu właściwego odstępu między roślinami. Rośliny w fazie wzrostu warto też regularnie podsypywać ziemią. Proces ten, zwany bieleniem sprawia, że dolna część łodygi pozostaje jasna. W ten sposób pory stają się delikatniejsze i nabierają białej barwy, cenionej w kuchni.
Pory wymagają regularnego podlewania, zwłaszcza w okresach suszy, ponieważ ich system korzeniowy jest dość płytki. Wskazane jest także systematyczne odchwaszczanie grządek. W zależności od odmiany, zbiór pora rozpoczyna się od końca lata i może trwać, aż do wczesnej wiosny, ponieważ warzywo to dobrze znosi niskie temperatury i z powodzeniem może zimować w gruncie.
Do najczęściej uprawianych odmian pora należą zarówno te przeznaczone na zbiór letni, jak i jesienno-zimowy. Popularnym wyborem wśród ogrodników jest odmiana:
• Carentan - charakteryzująca się grubą łodygą i doskonałym smakiem, idealnym do zup oraz potraw duszonych.
• Titus - znana ze swojej odporności na mróz i zdolności do przezimowania w gruncie. Cechuje się wysokim plonem o doskonałej strukturze.
• Golem – to odmiana wczesna o okresie wegetacji 155-165 dni, przeznaczona do zbioru latem i wczesną jesienią. Długość białej części do konsumpcji wynosi ok. 45-50 cm.
• Tango – to odmiana późna, plenna, przeznaczona na zbiór jesienny o niebieskawo-zielonych liściach i grubej śnieżnobiałej łodydze do 25 cm.
Uprawa pora we własnym ogrodzie, to nie tylko satysfakcjonujące doświadczenie, ale także sposób na zdrową i smaczną dietę. Warto wspomnieć, że roślina ta jest bogatym źródłem prowitaminy A, witaminy B1, B2, C oraz E. Zawiera też cenne składniki mineralne jak: wapń oraz żelazo. Por jest warzywem doskonałym dla osób będących na diecie, gdyż jest bardzo niskokaloryczny. Na 100 gramów warzywa ma on zaledwie 24 kcal.
Nasiona pora
Sklep Ogrodniczy Raj Ogrodnika w ofercie posiadamy Nasiona Warzyw marek: WegAna, Legutko, Biopon, Vilmorin, PlantiCo, Polan, Spójnia, Lobelia, Toraf, Torseed. Zamówienia on-line, szybka realizacja i wysyłka w 24h - kurier, paczkomat. Wysyłka na terenie całej Polski: Warszawa, Łódź, Gdańsk, Szczecin, Białystok, Bydgoszcz, Kraków, Katowice, Wrocław, Poznań, Lublin i inne. Szybkie płatności, płatność przy odbiorze, bezpłatna dostawa powyżej 250 zł.