


Ogród to nie tylko grządki pełne warzyw, warto sadzić w nim rośliny wpierające bioróżnorodność. Tutaj doskonale sprawdzi się słonecznik jadalny. Jest to roślina łatwa w uprawie, odporna na trudne warunki atmosferyczne, która nie wymaga intensywnej pielęgnacji.
Słonecznik jadalny nie tylko pięknie zdobi ogród swoimi dużymi, żółtymi kwiatami, ale także przyciąga pożyteczne owady, takie jak pszczoły i trzmiele. Jego nasiona stanowią cenne źródło składników odżywczych, takich jak zdrowe tłuszcze, białko i witaminy.
Słonecznik jadalny jest wysoką rośliną, która może dorastać do 2,5m wysokości. Ze względu na pokaźne rozmiary warto go sadzić przy płotach, budynkach i ogrodzeniach. Roślina ta z powodzeniem może również pełnić funkcję naturalnej osłony przed wiatrem lub słońcem. Słonecznik jadalny tworzy pokaźny kwiatostan z dużą ilością intensywnie żółtych płatków. Pięknie się prezentuje na tle wszechobecnej zieleni.
Decydując się na uprawę warto wybierać stanowiska mocno nasłonecznione z żyznym zasobnym podłożem. Przed siewem warto ją przekopać, usunąć chwasty i wzbogacić kompostem lub obornikiem, aby zapewnić roślinie optymalne warunki wzrostu. Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu od kwietnia do maja, gdy minie ryzyko przymrozków. Dołki powinny mieć głębokość około 2-3 cm, a nasiona należy wysiewać po 3-4 w jednym dołku. Po wschodach należy zostawić najmocniejszą siewkę. Nasiona warto wysiewać z zachowaniem odpowiedniej rozstawy by rośliny mogły się prawidłowo rozwijać i rosnąć. W czasie wzrostu słonecznik wymaga regularnego podlewania, szczególnie w okresach suszy, ponieważ jego duże liście mają tendencję do więdnięcia.
Aby dojrzewające nasiona słonecznika nie stały się pokarmem dla ptaków warto zabezpieczać je siatkami. Okres wegetacji słonecznika jadalnego wynosi wynosi 125-140 dni. Zbiory przeprowadza się, gdy kwiatostany zaczynają żółknąć i chylić się ku ziemi. Słonecznik jest gotowy do zbioru, kiedy nasiona nabierają charakterystycznej barwy i twardości. Można wtedy ściąć kwiatostany i zjadać na świeżo lub pozostawić je do doschnięcia w przewiewnym miejscu. Po wysuszeniu nasiona oddziela się od główki, oczyszcza i przechowuje w suchym miejscu. Nasiona słonecznika, które nadają się do bezpośredniego spożycia lub dalszego przetwarzania.
Nasiona słonecznika jadalnego
Sklep Ogrodniczy Raj Ogrodnika w ofercie posiadamy Nasiona Warzyw marek: WegAna, Legutko, Biopon, Vilmorin, PlantiCo, Polan, Spójnia, Lobelia, Toraf, Torseed. Zamówienia on-line, szybka realizacja i wysyłka w 24h - kurier, paczkomat. Wysyłka na terenie całej Polski: Warszawa, Łódź, Gdańsk, Szczecin, Białystok, Bydgoszcz, Kraków, Katowice, Wrocław, Poznań, Lublin i inne. Szybkie płatności, płatność przy odbiorze, bezpłatna dostawa powyżej 250 zł.