


Rzeżucha jest rośliną najchętniej wysiewaną w okresie wielkanocnym choć z powodzeniem można ją uprawiać przez cały rok. Wysiew jest bardzo prosty i ma wiele zalet. Rzeżucha jest rośliną cenioną zarówno pod względem wartości odżywczej, jak i łatwości uprawy oraz różnorodnych zastosowań kulinarnych.
Jest bogata w witaminy i minerały, co czyni ją cennym dodatkiem do codziennej diety. Regularne spożywanie rzeżuchy pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto dostarcza witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest również źródłem żelaza, wapnia i magnezu, które wspierają kości, mięśnie oraz układ krwionośny.
Uprawa rzeżuchy jest niezwykle prosta i nie wymaga dużego nakładu pracy. Z powodzenie w proces uprawy tej smacznej rośliny zaangażować można również dzieci. Można ją wysiewać przez cały rok, zarówno w ogrodzie, jak i w domu na parapecie. Wystarczy niewielki pojemnik lub talerzyk wyłożony watą, ligniną lub warstwą wilgotnego podłoża do wysiewu. Roślina w słonecznym i ciepłym miejscu kiełkuje bardzo szybko i obficie. Wystarczy ją regularnie podlewać. Już w ciągu kilku dni widać pierwsze wschody, a po kilkunastu dniach można delektować się pikantnym smakiem rzeżuchy.
Rzeżucha doskonale poradzi sobie wysiewana w ogrodzie. Można ją wysiewać zarówno do rzutowo do pojemników jak również rzędowo na grządkach. Nasiona należy równomiernie rozsypać po podłożu i lekko docisnąć. Następnie trzeba regularnie nawadniać uprawę, tak by nie wypłukać nasion z podłoża. Należy również unikać nadmiaru wody, który mógłby spowodować pleśnienie nasion. Młode rośliny zbierać można już w ciągu kilkunastu dni od wysiewu.
Ze względu na swój intensywny, lekko pikantny smak, rzeżucha stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Doskonale sprawdzi się jako smaczny i zdrowy element dekoracyjny do wielkanocnych dań. Może być wykorzystywana również jako urozmaicenie codziennej diety do kanapek, sałatek, twarogu czy jajek. Rzeżucha nadaje potrawom wyrazistego aromatu i pikantnego smaku. Świetnie komponuje się również z zupami i pastami warzywnymi. Może być dodawana do zdrowych i odżywczych koktajli. Dzięki łatwości uprawy i wszechstronności kulinarnej warto regularnie wysiewać rzeżuchę, aby cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami i wyjątkowym smakiem przez cały rok.
Nasiona rzeżuchy
Sklep Ogrodniczy Raj Ogrodnika w ofercie posiadamy Nasiona Warzyw marek: WegAna, Legutko, Biopon, Vilmorin, PlantiCo, Polan, Spójnia, Lobelia, Toraf, Torseed. Zamówienia on-line, szybka realizacja i wysyłka w 24h - kurier, paczkomat. Wysyłka na terenie całej Polski: Warszawa, Łódź, Gdańsk, Szczecin, Białystok, Bydgoszcz, Kraków, Katowice, Wrocław, Poznań, Lublin i inne. Szybkie płatności, płatność przy odbiorze, bezpłatna dostawa powyżej 250 zł.